Hva er det første som slår deg når du tenker på ensomhet?

Alle mennesker har behov for å være sammen med andre mennesker, i større eller mindre grad. Å være ensom er å lengte etter andre mennesker.

Å være ensom er ikke det samme som å være alene. Der noen kan finne stor glede i alenetid med seg selv, vil en ensomhetsfølelse gjøre vondt. Den binder opp krefter og fører til at man ikke får gjort det man ønsker. Å føle seg ensom er nært assosiert med depresjon og kronisk stress, i tillegg til at følelsen av ensomhet er knyttet til selvmordsrisiko. Ensomhet er en viktig indikator for helsen vår, og den må tas på alvor.

I februar 2020 ble vi konfrontert med en ny dimensjon for ensomhet, spredningen av koronaviruset. I en slik uvirkelig situasjon er det viktigere enn noen gang å sette lys på hva ensomhet er og hvorfor det har så stor påvirkning på menneskets helse, utvikling og velvære. 

Hvordan kan kunst, arkitektur og design se på ensomhet? Kan vi bruke noe av det vi vet fra fagene våre til å bekjempe, forebygge og identifisere ensomhet? Hvordan ser ensomhetfølelsen ut?

Årets tema for AFAGPRISEN er ensomhet. Vi ønsker å rette et lys mot opplevelsen av ensomhet og hvordan følelsen kan forstås av arkitektur- og designfagene.